ET HISTORISK TILBAGEBLIK – LOKALT OG UDEN ORGANIATION

Der har været mange bud på den perfekte fodboldstøvle de seneste mange år, hvor Adidas, Nike og andre producenter har arbejdet på forskellige designs. Ama’r Sport gør deres for at de nuværende Fremad-spiller optræder bedst muligt (eller flottest muligt).

MEN, bid lige mærke i en lækker støvle og salgstalen fra S. Sørensen Fodboldstøvler på billedet – gad vide om Pierre eller Engel kunne finde samme hastighed i datidens super-støvler.

Om ikke andet, venter er her endnu et uddrag fra bogen ”Fremad Amager 100 år”, hvor vi i samarbejde med Ole Vadmand har fundet frem til endnu et tilbageblik – denne gang om den lokale konkurrence på Øen, ”bødekasse-ordningen”, meget unge fodboldspillere på seniorniveau og hele kernen omkring velsmurte klubber – indsatsen fra de frivillige:

”Der er langt fra datidens Fremad Amager til den organiserede klub som nutidens medlemmer kender. Spilleforholdene var kummerlige, og det var heller ikke muligt at deltage i en egentlig turnering. Man spillede søndagskampe mod de øvrige 5-6 Amager-klubber – og fik i øvrigt ”mange smæk”, nok bl.a. fordi mange af spillerne stadig kun havde drenge- eller junioralder. Fx begyndte vor senere formand Michael Jensen at spille allerede som 13-årig.

Men lidt organisation kom der da efterhånden. I de første love for klubben kan man lære at det kostede en 5-øres bøde at udeblive fra træning – og selvfølgelig endnu mere for at udeblive fra en kamp. Der var en god portion idealisme og gå-på-mod blandt Fremads første unge stiftere og medlemmer. Meget tyder på at de klubber der stiftedes af arbejdere og håndværkere, udgjorde en slags alternativ til den konkurrencementalitet og individualisme der prægede de mere borgerlige klubber.

Fra den dag i juni for 100 år siden er tusindvis af gratis arbejdstimer lagt af hundreder af frivillige ledere for at skabe den klub som nu bliver 100 år. Mange er nævnt i denne historiebog, men endnu flere vil nok blive glemt, mange er i dag ukendte, men alle der har haft deres gang gennem kortere eller længere tid i Fremad Amager, har været med til at udforme den klub vi kender i dag. Sammen har de og vi udformet en ”kultur”, ja en hel livsstil, Fodboldklubben m.m. ”Fremad” Amager.

Allerede i 1911 skete der dog store ting – i hvert fald set med datidens øjne. Den første ”Kastrup Boldklub” blev opløst, og det var en fordel for Fremad Amager: Kastrup Boldklub havde fået frataget deres bane, og derfor kunne Fremad arve ”boet”, idet vi købte alle deres gode rekvisitter, bl.a. et glimrende sæt målstænger. Desuden fik vi tilgang af nogle af deres bedste spillere: Axel Petersen, Edvard Jensen, Arthur Hetmar, Christian Jensen, Viggo Jørgensen og Peter Petersen (kaldet ”lille-peter”, fordi han var så stor).

Den enes død, den andens brød.

Kastrups opløsning betød en betydelig forstærkning i Fremad Amagers videre sportslige udvikling, efterhånden blev det til flere og flere sejre, og så småt begyndte man også at søge modstandere uden for øen. Men indtil videre var der såmænd rigeligt at se til på selve Amager. I november 1911 indkaldte Fremad alle amager-klubber. (undtagen B.1908, som dengang var betydeligt stærkere end alle andre) til et møde for at undgå de problemer som her i de tidlige år ofte opstod når andre klubber ikke overholdt mundtligt indgåede aftaler,”

Det var endnu en bid af historien fra den forrygende bog

Foto og tekst: Fremad Amager 100 år – det var ikke behageligt i fodboldens barndom i Danmark: læderet var stift, knopperne blev sømmet fast i sålerne, og tåen var forstærket med metal.