ET HISTORISK TILBAGEBLIK - AMAGER BOLDSPIL UNION

”Vi er dem de andre ikke må lege med,” – allerede i starten af Fremads levetid, kunne sangen danne rammen om vores klub. De var blevet for fine inde på den inde hos KBU. I bliver klogere på, hvorfor det var nødvendigt med dannelsen af Amager Boldspil Union, der senere blev udvidet, da andre klubber også havde svært ved at samarbejde med KBU.

I det her afsnit vil vi også blive introduceret til en person, der fik en stor betydning for Fremad Amager. Nemlig den længst ”regerende” formand, Carl Nielsen.

De to spillere på billedet var en del af startskuddet til juniorrækken, og de blev hædret efter en flot sæson.

Men, det hele startede med et møde sammen med B1908:

”Hermed var grundlaget skabt for Amager Boldspil Union, og i januar 1912 mødtes man så igen – denne gang også med B.1908 – og Amager Boldspil Union blev dannet. De første kampe under den nye union spilledes i april 1912, i to senior. og én juniorrække. På kort sigt gav det ikke de store resultater – vore spillere var gennemgående yngre end modstanderne, nærmere junior- eller ynglingespillere.

Men hvorfor dog lave en union for Amager når der fandtes en for København? Svaret på dette spørgsmål får vi ved at se på KBU. På en generalforsamling i 1911 gennemtrumfede de store klubber i KBU – og det vil sige de gamle, baneejende klubber – at klubber stiftet før 1984 (gæt selv hvem der var med!) altid skulle have mindst 4 stemmer, og at de store, gamle klubber i det hele taget skulle have særbehandling. ABU var altså et nødvendigt alternativ: KBU modarbejdede småklubberne, fx ved at nægte at optage klubber uden for egen bane. På den nævnte generalforsamling udvandrede de store klubber faktisk fordi man overhovedet kunne drømme om at optage nye medlemmer!

Inden for vores helt egne rækker skete der også ændringer, og i 1912 afgik vores første formand, Ebert Nordbjærg, og erstattedes af Laurits Lauritsen de næste to år, og fra februar 1914 afløstes han så af Fremad Amager længst ”regerende” formand, Carl Nielsen (1914-1935). Også et andet ”stort” navn dukker op på dette tidspunkt, idet Poul Kjær bliver kasserer fra 1913-1917, hvor han skulle ind som soldat – igen noget, der fortæller os om, hvor unge klubbens første medlemmer var!

Men Fremad Amager var altså fortsat ”ude i mørket”. På landsholdsplan var Danmark blandt de dominerende i Europa, især pga. et udvidet samarbejde med gæstende engelske klubber. Den første landskamp mod Sverige den 25. maj vandt Danmark uden besvær 8-0, og året før blev tyskerne besejret med 3-1, i øvrigt med den senere Fremad-spiller, Alf Olsen (KB), som debutant.

Også på Københavns-plan var udviklingen i gang. Københavnsk fodbold var på dette tidspunkt absolut dominerende – faktisk blev der i 1913 indført en landsturnering som i realiteten gik ud på at de øvrige unioner spillede om retten til at møde vinderen i København! Og så dominerende var København at KB blev Danmarksmestre både det første år, og i 1914, 1917, 1918, 1922 og 1925 – resten tog de øvrige københavnerklubber sig af, ja vi skal helt frem til 1954 før en provinsklub (Køge) vinder DM.

Men hvad skete der på Amager? Måske var Fremads unge medlemmer ved at blive voksne? I hvert fald vandt Fremad alle tre rækker i 1915, og det det blev mere og mere oplagt at søge ud over Amagers snævre rammer. Vel var det sjovt at vinde og være de bedste, men fodbold er nu engang et spil hvor man gerne vil prøve kræfter mod ligemænd – konkurrence uden modstand var ikke sagen for Fremad.

Derfor så endnu en alternativ organisation dagens lys i 1916, Københavns Forstadsklubbers Bold Union. Også i andre dele af byen var man blevet træt af ”de fine” i KBU og havde påbegyndt lokale unioner, så på Fremads initiativ blev KFBU dannet som en sammenslutning af disse små lokalunioner. Meningen var at skabe større turneringer og at lave udvalgte hold som kunne spille imod hinanden – Amager, Nørrebro, Frederiksberg, Valby og Nordre Birks udvalgte hold mod hinanden.

Senere lavede man også udvalgte hold fra hele KFBU, og det betragtedes som en lige så stor ære at komme på et af disse udvalgte hold som i dag at komme på landsholdet! Nogle fodboldhistorikere skelner mellem bl.a. arbejderklubber og kvartersklubber – mon ikke Fremad falder indenfor begge kategorier, og fælles for dem var at de var nødt til at få denne form for samarbejde i gang: Når ”de fine” ikke ville vide af os, måtte vi selv organisere sig. Og så kunne de andre i øvrigt have det så godt – heller ikke den anden ”fine” organisation DIF, nød godt af KFBU’s medlemskab.

Og dog! Fodbold går jo også ud på hele tiden at komme videre, så den næste horisont der skulle nås, var alligevel at komme blandt ”de store”.

Det var tredje del af vores historiske tilbageblik – vi kommer så små i retningen af en rigtig interessant periode i klubbens historie, og bliver introduceret til nogle af de første store personligheder.

God weekend, Ama’r!

#ViErDemDeAndreIkkeMåLegeMed

Foto og tekst: "Fremad Amager 100 år" - KB dominerede de tidlige år af dansk fodbold, men selv om dragten ligner, er det faktisk "Lille Peter" Petersen og en ungdomsspiller fra Fremad Amager på billedet fra omkring 1914.