ET HISTORISK TILBAGEBLIK - STORE ÅR I TYVERNE, BLANDT DE (NÆST)BEDSTE

Så er vi hjemme, hvor vi hører til; Sundby Idrætspark!

Vi er på vej ind i 20’erne, hvor det hele tog fart. Fremad var igen blevet en del af KBU, og ville konkurrere mod de bedste og større klubber. Man ville ikke nøjedes med ”fælledfodbold, og ønskede bedre modstandere, ordnede forhold, deltagelse i rigtige turneringer – også mod borgerskabets finere klubber.

I dette uddrag bliver vi også introduceret til en rigtig Fremad-familie, der får sit helt eget afsnit – det hele startede med »Bette«, Bernhard Andersen.

Men, vi starter i Sundby:

”I 1922 rykkede Fremad ind i Sundby Idrætspark. Endelig forhold der på længere sigt kunne føre til udvikling - og som fra midten af tyverne medvirkede til bedre resultater. I 1922 kneb det endnu: I åbningskampen i Sundby Idrætspark tabte Fremad 1-4 til B. 1908. Et vigtigt skridt var dog taget - et skridt med konsekvenser: Helt frem til 1955 var lokalerne i Sundby Fremads eneste »klublokaler«, og helt frem til 1975 sad og stod publikum på de samme »pinde« i Sundby Idrætspark til Fremads hjemmekampe.

Tabet af Knud Kastrup blev overvundet. Den større modstand i KBU’s turnering gav efterhånden rutine, og de forbedrede forhold efter flytningen til Sundby Idrætspark begyndte at give bonus. I 1924 vandt Fremad Fælledklubbernes pokalturnering, og i turneringen 1924-25 vandt vi for første gang KBU's A-række uden dog at kvalificere os til Mesterrækken. Samme år kom Knud Kastrup så – som aftalt - tilbage til klubben (på vores 15-års fødselsdag!), og han var stærkt medvirkende til at Fremad også i 1925-26 vandt A-rækken – med maksimumpoint! - og en målscore på 69-12! Denne gang vandt vi oprykningskampene efter stor dramatik. Først vandt Fremad 2-1, siden spillede man returkamp i 28 graders varme: Efter en jævnbyrdig 1. halvleg førte KFUM 3-0, men det endelige resultat blev 3-3, bl.a. som følge af Knuds bror, Janus Kastrups, største triumf: Han scorede som reserve 2 af de 3 mål; »Bette« lavede det afgørende 3. mål, som sikrede oprykningen.

Samme »Bette«, Bernhard Andersen, var i øvrigt en del af den »invasion« som fandt sted i kølvandet på Knud Kastrups tilbagekomst. »Bette« kom fra Frem, som han havde repræsenteret i en halv snes landskampe, og var hele 33 år da han meldte sig i Fremad. Det var der ikke mange der ventede sig meget af, men som nævnt kom han på holdet, spillede en afgørende rolle og forblev faktisk på førsteholdet frem til 1934 – og er for øvrigt ”stamfader” til en rigtig Fremad-familie.

Også den tidligere KB'er Alf Olsens indmeldelse vakte en vis sensation, især fordi han faktisk havde været bærende kraft på KB's hold og nærmest selvskreven venstre innerwing på landsholdet - han opnåede 19 landskampe, heraf 5 for Fremad, og blev hermed klubbens første landsholdsspiller. I de tre år han spillede, ydede han en betydelig indsats for Fremad og var til stor teknisk inspiration,”

Endnu et afsnit er rundet, og vi har meget mere i vente

Foto og tekst: Fremad Amager 100 år – Fremads 1. hold fotograferet foran Sundbyøster Skole, ca. 1920.

Bagerste række fra venstre: Carl Nielsen, Anders Christensen, Aage Frederiksen, Janus Kastrup, Arthur Hetmar, Valdemar Henriksen, Albert Hansen og Alfred Kjær.

Midterste række fra venstre: Oluf Larsen, Frode Marte, ”Lille Peter” Petersen, Knud Kastrup.

Forrest fra venstre: Michael Jensen, Paulli Andersen og Viggo Jørgensen.