ET HISTORISK TILBAGEBLIK – UNGDOMMEN PÅ VEJ

En ny epoke var begyndt; 6-3 sejr i første kamp over Boldklubben Frem i Idrætsparken efter oprykningen til Mesterrækken.

Men, det skulle ikke vise sig at være helt så nemt, at begå sig i det fineste selskab, selvom økonomien blev forbedret i den øverste række.

Til gengæld var der imponerende resultater at finde hos ungdomsholdene i denne periode. Specielt 1. junior skrev historie med en vanvittig sæson. Målscoreren hed 110-9 i 32 kampe – resten kan I læse nedenfor:

”Naturligvis prægede denne tilgang holdet og ledte til oprykningen, men det er værd at bemærke at der i klubben også var visse betænkeligheder. Hidtil havde man kun anvendt spillere af »egen avl«, og der indsneg sig en ikke uventet frygt for at kammeratskabet, som altid havde været bærende i klubben, skulle lide overlast. Som tiden gik, viste frygten sig dog ubegrundet. Under alle omstændigheder: En ny epoke i Fremads historie var begyndt, og deltagelsen i Mesterrækken betød en bedre økonomi. Men det var også en svær tid. Alle var klar over at holdet ikke kunne holde længe med de mange gamle spillere, og man ville gerne supplere med yngre kræfter. Og selv om 1. holdet fik en god start - 6-3 over Frem i Idrætsparken vakte intet mindre end sensation inden for sportskredse - fik Fremad virkelig »kærligheden« at føle i kamp mod de fem gamle klubber. Der var klasseforskel på dem og os i teknisk og taktisk henseende, og normalt slæbte vi hjem med »sække«.

Efterhånden blev dog både træningstilstand og -metoder bedre, ligesom »moralen« fik et løft. Et andet problem var at rekrutteringen af nye spillere gik trægt: Ikke mange ungdomsspillere gjorde sig gældende, selv om klubben begyndte at vokse. I 1926 tilmeldtes ud over fire seniorhold også 1 ynglinge- og 4 juniorhold. Det var helt givet fornuftigt at begynde at satse på ungdomsfodbold, og resultaterne begyndte også at indfinde sig allerede i 1927-28, hvor 1. junior vandt deres række med 31 points ud af 32 mulige og en målscore på 110-9. At det stadig var de »gamle« klubber der dominerede, fremgår af at dette var første gang en ikke-baneejende klub vandt et mesterskab. Der var meget der tydede på at Fremad med ungdomslederen Svend Hansen i spidsen hermed var slået ind på den rigtige vej.

Helt galt gik det dog ikke for 1. holdet til at begynde med. Ganske vist blev vi i den første sæson, 1926-27, nr. sidst i Mesterrækken, men vi vandt oprykningskampen mod A-rækkens vinder HB den 16. juni med 5-3. Og ganske vist blev vi også 1927-28 nr. sidst, men vandt oprykningskampen mod H.I.K. Mere bemærkelsesværdigt var resultatet da DBU i 1927-28 for første gang udskrev en Danmarksturnering: 20 klubber i 5 kredse spillede frem til en slutrunde, og Fremad vandt sin kreds. I slutrunden blev det til en 4.-plads efter B. 93, B.1903 og Frem, der alle blev noteret som nr. 1 (man havde »glemt« at indføre målkvotient, dvs. scorede mål divideret med ”indkasserede” mål – først i 1971 indførtes målforskellen som vi kender den i dag). I øvrigt fortsatte lokalunionernes turneringer ved siden af DBU’s turnering."

Foto og tekst: Fremad Amager 100 år – Holdet der i 1926 sikrede Fremad oprykningen til Mesterrækken:

Bagerst f.v.: Erhard Schmidt, Harald Ahrensberg, Ernst Quick, Alf Olsen, Bernhard ”Bette” Andersen.

I midten: Valdemar Henriksen, Torsten Carlsen, Knud Petersen.

Forrest: Oscar Starup, Henry Schnabelrauch, Knud Kastrup.