ET HISTORISK TILBAGEBLIK – ANDERSEN DYNASTIET

Denne gang er der ikke blot fokus på en bestemt spiller/leder, men derimod en helt ”Fremad-familie” - Bernhard ”Bette”, Erik, Bent og Henning Andersen.

Der findes mange ”Fremad-familier”, men få kan vel føre deres historie næsten 90 år tilbage. I dagens historiske tilbageblik kigger vi på familien Andersen i samarbejde med klubhistoriker, Ole Vadmand.

Bernhard startede i Fremad A tilbage i 1926 som 33-årig, og han spillede sin sidste kamp på 1. holdet som 43-årig og var med til at spille Fremad A op i Mesterrækken efter nogle drabelig opgør mod B1908.

Bette kom fra Frem, hvor han bl.a. repræsenterede Danmark ved Olympiaden i Antwerpen i 1920, hvor de dog kun spillede 1 kamp, som man tabte til Spanien 1-0. Bette spillede 5 ½ landskamp i tiden for Frem og navnlig den halve kamp er lidt speciel. Bette var ikke udtaget til landsholdet, men var i Idrætsparken for at se landskampen mod Sverige. I den periode kæmpede Bette med Otto Palby om pladsen på venstre wing, og da Palby midt i 1.halvleg blev skadet, begyndte publikum på at råbe på Bette, som stod nede i ”Svinget” og fik et par bajere sammen med Carl Skomager. Bette blev overtalt til at komme på banen, selvom Palbys støvler var et par numre for store, og han var med til at hive sejren hjem.

Bette udtalte på et senere tidspunkt, at hans søn Erik, som var en meget rolig person, med tiden ville blive 1. holdsspiller. Det lykkedes også Erik, som til trods for sine 188 cm også blev kaldt ’Bette’, at komme på holdet fem gange. Erik forblev imidlertid en stor fan af Fremad A helt frem til sin død i 2016, og han var bl.a. med til at lave det lysanlæg som blev etableret på banen lige ved siden af klubhuset. Erik var i en årrække Fremad A’s ældste medlem, og han fik bl.a. overrakt en flot statuette ved klubbens 100 års jubilæum. Erik fik 2 sønner Bent og Henning som begge har spillet i Fremad A.

Bent, som i modsætning til farfar ”Bette” blev kaldt ”Lange Bent”, spillede centerforward lige fra lilleput til senioralderen, scorede mange mål og var bl.a. i 1968 med til at spille Fremad op i 2. division. Bent skiftede efter soldatertiden til B93, som i tiden herefter udkæmpede mange drabelige opgør mod Fremad bl.a. semifinaleopgøret i pokalturneringen tilbage i 1972, som Fremad vandt 3-1 og kom i finalen mod Vejle, som på det tidspunkt havde Allan Simonsen på holdet. På den tid var det ikke populært at skifte klub som nu om dage, hvor spillerne hele tiden skifter. Det var på den tid ikke særligt gode manerer og udtalelser man blev mødt med i Sundby Idrætspark.

Henning spillede hele sin ungdomstid i Fremad og har været træner og leder i klubben på mange fronter. I flere år var Henning i bestyrelsen, og i perioden 1999 – 2003 var han formand for klubben. På grønsværen drev han det ikke så langt, men var en dygtig spiller og holdleder på 5. holdet gennem mange år, og mon ikke han har spillet nær 1000 kampe? Og det er ikke mange hjemmekampe han ikke har set i Sundby Idrætspark gennem tiden.

Tak til Bent og Henning Andersen for deres bidrag til denne historie.

Foto: Bent og Henning Andersen - Bernhard "Bette" Andersen

Foto: Bent og Henning Andersen - Holdbilledet er taget af det danske landshold, der skal i duel mod Holland. Her sidder "Bette" forrest til højre.

Foto: Bent og Henning Andersen - Bent Andersen

Foto: Fremad Amager 100 år - Henning Andersen