ET HISTORISK TILBAGEBLIK – NYE TIDER – OG DOG

Vi håber, alle Ama’rkanere har nydt påsken, med afstand, og er klar til at genoptage læsningen af de historiske tilbageblik.

Den tyske besættelse er ophørt, og i 1945 var der flere ændringer på vej. Én af disse ændringer var en udskiftning af klubbens dragt.

Alt imens flere udenlandske spillere er tilknyttet klubbens førstehold i dag, runder vi af med en historie om Fremads, måske, første udenlandske spiller.

Her fik krigen en stor betydning for netop den tilgang af den østrigske centerforward, "Peppi".

Vi starter med de nye tider:

I 1945 ophørte den tyske besættelse. I 1945 stoppede Emil Asmussen som 1. holdstræner efter en af de flotteste »regeringsperioder« nogen Fremadtræner har haft: Oprykning fra 2. division, nr. 2 i Danmarksturneringen, nr. 2 i krigsturneringen og en endelig markering af Fremad Amager også på det individuelle plan. I Asmussens tid debuterer Oscar Theisen på landsholdet, Fremad Amager¬spillere dominerer »Alliancens« hold, Henning Frandsen og Kaj Frandsen kommer på 1. holdet. I 1945 tiltræder Niels Hansen, en anden trænerprofil i Fremads historie. Og i 1945 går man tilbage til at spille om Danmarksmesterskabet, og fra starten optages Fremad i 1. division.

Jo, også i Fremads egen lille historie ser 1945 ud til at varsle nye tider. Og hvad gør man så? Det skal selvfølgelig kunne ses! I 1945 forlader man derfor den triste sorte dragt med det røde V på brystet og går over til den blå bluse med hvide ærmer og hvide shorts. Omstillingen tog dog nogen tid: Dels lå de forskellige sportsforretninger stadig inde med den gamle dragt, dels var det begrænset hvor mange nye fodbolddragter der kunne fremstilles lige efter krigen.

Ungdommen, Fremads fremtid, markerede sig naturligvis også. I løbet af krigen havde vi, trods de ovenfor nævnte problemer, bl.a. opnået en 1. plads med 1. drenge (med senere »kendte« navne som Harry Pultz, Leif Pedersen, Mogens Weile, Poul Svensson og Willy Madsen), en 1. plads med 3. junior (med bl.a. Knud Møller, Sv. Aa. »Loppe« Hansen, »Lille« Kaj, Henning Jørgensen og Ib Nyholm) - alt sammen i 1943. Men befrielsen blev næsten markeret endnu skarpere, idet både 2. hold, 2. ynglinge b og 3. drenge blev turneringsvindere i 1945, og 1946 vandt 1. ynglinge turneringen.

Og så kunne man rejse (nogenlunde) frit igen. Under krigen var det kun blevet til indenlandske rejser, som fx til Haslev (!) og den »store« tur i 1943 til både Ålborg, Svendborg og Rudkøbing.

Heinz ”Peppi” Stroh

Måske var Heinz ”Peppi” Strohs den første udenlandske spiller i Fremad Amager. Hans indmeldelse var i hvert fald en af besættelsens pudsige konsekvenser: Efter tidligere at have spillet centreforward i Austria Wien, satte krigen en stopper for hans karriere da han blev sendt til fronten af den tyske værnemagt inden han i 1943 havnede i Danmark, hvor han også blev forlovet. Peppi Stroh var en bitter modstander af nazismen og gik hurtigt ind i den danske modstandsbevægelse, men blev opdaget af den tyske besættelsesmagt som sendte ham af sted igen, denne gang til fronten i Polen.

Hurtigt deserterede han og vendte tilbage til Danmark, gik under jorden og fik efter besættelsen dansk opholdstilladelse gennem professor Mogens Fog fra Frihedsrådet. Herefter meldte han sig ind i Fremad Amager for at komme til at spille fodbold igen.

”Ganske vist er mit ene Knæ ikke helt i Orden efter at være blevet saaret i Krigen,” fortæller han i et avisinterview, men hvis det ikke kom i orden, ville han så blot stå på mål, en plads han tidligere havde prøvet i Tyskland. Håbet var lysegrønt i befrielsessommeren:

”Nu glæder jeg mig til, at Efteraarsturneringen skal begynde og haaber, at jeg kan tilkæmpe mig en Plads på Fremad Amagers Hold.”

Foto og tekst: Fremad Amager 100 år – Peppi Stroh