ET HISTORISK TILBAGEBLIK – FODBOLD I KIRKETIDEN

»Søndag formiddag i Sundby« var i mange år et begreb i dansk fodbold. Begrebet var frygtet indtil for få år siden hvor selv de bedste hold mødte op med frygt og bæven. At spille i Sundby i kirketiden var i mange år tæt knyttet til Fremad Amagers identitet.

Men hvorfor? Det hele startede i slutningen af 1940erne. Indtil da havde Fremad spillet kl. 13 eller kl. 15 i Københavns Idrætspark (eller i Sundby) i lighed med de andre 1. divisionshold. Men da vi faldt nedad i rækkerne, indfandt ideen sig. Henning Willumsen havde bemærket at man i Brønshøj spillede søndag kl. 10, og de havde god søgning derude - i et kvarter som på visse måder minder om Sundby. I begyndelsen syntes mange at det var tåbeligt, men efterhånden blev det banket ind.

Dette førte selvfølgelig til konflikter med Højdevangskirken, men selv om vi endda i 1955 ligefrem blev naboer til kirken på Irlandsvej, bevaredes det gode forhold til kirken trods alt. Om det har hjulpet på forholdet, skal her forblive usagt, men en kendsgerning er det at da »Aftenbladet« i slutningen af halvtredserne gik ind, begyndte man i stedet at indsamle »de blanke 25-ører« til kirken ved den årlige jule-five-a-side.

Forholdet mellem Fremad og kirken har siden været rimeligt, og på vor 60-års fødselsdag var den allerførste gratulant da også pastor Wichmann. Først helt fremme i 1981 viser der sig atter problemer da Kristeligt Folkeparti i Folketinget rejser en sag om det skal være tilladt at have professionel underholdning i kirketiden. Sagen kom aldrig videre, men den viser endnu engang, at mangt og meget ændrede sig - således også spilletidspunktet. Senere stod vi en halv time senere op, og modstanderne fik måske på denne måde søvnen lidt mere ud af øjnene(?), og i dag flyder spilletidspunktet som bekendt, og søndag formiddag er indtil videre helliget privatlivets fred.

Alt sammen hænger det rigtig meget sammen med økonomien, men mon det sidste ord er sagt om denne del af vor identitet: Fremad - er søndag formiddag i Sundby?

Foto og tekst: Fremad Amager 100 år – Højdevangskirken